
„Program dla szkół” w klasach młodszych
Uczniowie klas 1-3 biorą w tym roku szkolnym udział w unijnym projekcie koordynowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa „Program dla szkół”, który jest kontynuacją dwóch programów: „Mleko w szkole” oraz „Owoce w szkole”. Dzięki programowi nasi najmłodsi uczniowie mają dostęp do owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych. Dostarczanie uczniom produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych ma na celu kształtowanie od najmłodszych lat prawidłowych nawyków żywieniowych.
Uczniowie klasy 3. w październiku zorganizowali wspólne zdrowe śniadanie przy szwedzkim stole, na którym znalazły się m.in.: ogórki, pomidory, rzodkiewki, gruszki, jabłka, śliwki oraz nasze ulubione szkolne mleko. W listopadzie natomiast, po cyklu lekcji poświęconych zdrowemu odżywaniu oraz jego wpływie na naszą odporność, trzecioklasiści wykonali „talerze pełne zdrowia”. Uczniowie w grupach stworzyli z plasteliny pełen składników odżywczych i witamin posiłek na każdą porę dnia. Nie zabrakło kanapek z sałatą i warzywami na śniadanie, owoców na przekąskę, obiadu w formie makaronu z warzywami czy ryby z ryżem😊 Uczniowskie wytwory ozdobiły naszą jesienną klasową gazetkę pełną słoików z kompotami jabłkowymi. Przed nami kolejne działania, które doprowadzą uczniów na szczyty prozdrowotnych nawyków. Już nie możemy się doczekać😊