Lajtowy Tłusty Czwartek w gimnazjum
W ramach akcji Winiary gimnazjaliści brali udział w szkolnych warsztatach kulinarnych i uczyli się przyrządzać smaczne i zdrowe posiłki.
27 lutego w gimnazjum odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „Lajtowy” Tłusty Czwartek. W tym dniu każdy uczeń mógł poczuć się jak Karol Okrasa i przyrządzić smaczną sałatkę lub zupę. Uczniowie zostali wcześniej podzieleni na 28 zespołów. Każdy miał za zadanie przygotować przydzieloną potrawę. Aby było smacznie i zdrowo, dominowały sałatki: brokułowe, marchewkowe i owocowe. Zostały przygotowane również zdrowe owocowe napoje i koktajle. Z pomocą uczniom przyszli chętni rodzice, rodzeństwo, nauczyciele oraz przedstawicielka UG w Kornowacu. W sumie przygotowano: 24 sałatki, 2 rodzaje napojów, przepyszną i zdrową zupę brokułową z grzankami, granolę oraz faszerowaną paprykę (wg przepisu naszych tureckich partnerów projektu Comenius). Tradycyjnie z okazji Tłustego Czwartku uczniowie smażyli własnoręcznie robione pączki twarogowe. Warsztaty trwały trzy godziny i zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw na sali gimnastycznej. Aby nic się nie zmarnowało, wszystkie odpadki biologiczne zostały wysypane na szkolny kompostownik, który użyźni nasz gimnazjalny ogródek.
Część potraw została przygotowana w oparciu o książeczkę kucharską, wydaną i rozdaną uczniom klasy III a i II b w ramach projektu Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.