
Kiszenie kapusty w przedszkolu
Dzieci w przedszkolu mały okazję poznać kapustę – to zdrowe warzywo, które jest nie tylko smaczne, ale również pełne witamin. Podczas zajęć dzieci mogły zobaczyć kapustę na żywo, dotknąć jej liści i poczuć jej zapach.
Kiszenie kapusty to wspaniała tradycja, która ma swoje korzenie w wielu kulturach.
Przed przystąpieniem do kiszenia kapusty niezwykle ważne jest zachowanie higieny.
Po zapewnieniu czystości, poszatkowaną kapustę i startą marchewkę z solą dzieci przełożyły do naczynia kamionkowego. Na koniec przyszedł czas na ugniatanie, co sprawiło, że warzywa puściły sok.
Kiszenie kapusty to świetna zabawa, która łączy w sobie naukę, kreatywność i dbałość o zdrowie. Dzieci nie tylko zdobyły nowe umiejętności kulinarne, ale także poznały wartość zdrowego odżywiania i tradycji. A po zakończeniu procesu kiszenia będą mogły cieszyć się pyszną, zdrową surówką, którą same przygotowały!