
Światowy Dzień Owoców i Warzyw
18 października 2013 roku w Nowej Zelandii został zainicjowany przez Fundację „5+ A Day” Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Na całym świecie święto to jest obchodzone każdego roku w trzeci piątek października. Ta międzynarodowa inicjatywa ma na celu podniesienie świadomości społecznej, co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.
Pierwszoklasiści również uczcili to święto, uczestnicząc w pogadance na temat korzyści płynących z wprowadzenia do swojej codziennej diety odpowiedniej porcji warzyw i owoców. Zapoznali się z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz poznali zasadę komponowania talerza pełnego zdrowia. Praktyczną odsłoną świętowania były zajęcia kulinarne, podczas których każdy uczeń samodzielnie skomponował własną sałatę owocową. Po przyjemnej pracy przyszła pora na jeszcze przyjemniejszą degustację😊.
Uczniowie o ogromnej roli spożywania warzyw i owoców rozmawiali na wielu październikowych zajęciach. Przy okazji rozmów o przetworach warzywno-owocowych wykonali słoiki pełne jabłkowych kompotów. Warzywa posłużyły też do wykonania naturalnych ozdób jesiennych sali, dzieci stworzyły bowiem ziemniaczane jeżyki.
Nie należy także zapominać, że nasi uczniowie na co dzień otrzymują zdrowe przekąski w postaci owoców i warzyw w ramach uczestnictwa szkoły w unijnym projekcie koordynowanym przez Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa „Program dla szkół”.