Tutaj powinien być opis

Dzień Winogron i Międzynarodowy Dzień Reumatyzmu

Czwartek 12 października 2017 r. w naszej szkole dzień upłynął pod znakiem winogron. Uczniowie klasy VIIa przynieśli ich całe mnóstwo w różnej postaci. Winogrona są popularnym i lubianym owocem w naszych ogrodach, więc próbowaliśmy różnych odmian w postaci świeżych owoców, w galaretce i ciastach, a także w postaci suszonej - suszone winogrona to znane wszystkim rodzynki,a rodzaje rodzynek, ich wielkość i kolor zależą od odmiany winogron, z której powstały.
Przygotowania rozpoczęły się kilka dni wcześniej podczas zajęć z wychowawcą (pani I. Knura), gdzie w burzy mózgów powstał ogólny zarys dnia i przydzielono czynności. Uczniowie następnie zebrali informacje o winogronach, ich wartości odżywczej, zawartości witamin i mikroelementów, ich zaletach dla naszego zdrowia,  a następnie opracowali tekst do odczytania przez radiowęzeł szkolny. Jedna z uczennic zebrała informacje na temat Międzynarodowego Dnia Reumatyzmu i idei z nim związanych, a także wymieniła sposoby zapobiegania tej chorobie. Przypominał nam o reumatyzmie nasz eksponat z pracowni biologicznej  - szkielet człowieka. Na dzień przed naszym Dniem Winogron uczennice pod okiem wychowawczyni  przygotowały w świetlicy szkolnej galaretki i ciasta z serkiem i bitą śmietaną i winogronami, w domu jednego z uczniów upieczone zostało też ciasto kruche. Bezpośrednio przed przerwą z poczęstunkiem został nakryty stół – były  kolorowe winogrona, jeżyki-koreczki z winogron, winogron i sera i soki winogronowe. Smakołyki cieszyły się ogromnym powodzeniem, a było ich tak dużo, że wystarczyło dla wszystkich na dwie przerwy. Plakaty i emblematy zostały wykonane podczas lekcji plastyki z pomocą pani B. Stawinogi. Klasa VIIa dziękuje nauczycielom za pomoc a wszystkim uczniom za świetną zabawę – częstowanie kolegów i koleżanek i słuchanie ich pochwał było dla nas ogromną przyjemnością.