Wizyta w Chacie Chlebowej
W dniu 24 czerwca 2015 r. klasy pierwsze naszego gimnazjum uczestniczyły w wycieczce do Brennej i Górek Małych. Uczniowie wybrali się na warsztaty kulinarne organizowane przez gospodarstwo państwa Dyduś, które potocznie nazwano Chatą Chlebową. Przed warsztatami zwiedzono okolice Brennej, m.in. Kozią Zagrodę i muszlę koncertowa. Później odbyły się warsztaty na których zapoznano się z wnętrzem prawie 100 letniej chaty, jej wyposażeniem, wysłuchano opowieści o drodze „ziarenka do bochenka”. Kolejnym ważnym etapem było zwiedzenie stodoły z bogatym wyposażeniem w dawny sprzęt rolniczy. Kolekcja sprzętu przedstawiała się bogato od pługa poprzez siewnik, żniwiarkę, młocarnię, kończąc na starych traktorach, m.in. Ursusie typ 45.Uczniowie mogli także spróbować pracy cepem. Największe zainteresowanie wśród uczniów wzbudziły: produkcja masła, sera no i oczywiście chleba. Każdy uczestnik wyrabiał podpłomyki, które następnie wypiekano w piecu chlebowym. Degustowano się także chlebem żytnim, masłem, smalcem, serem i miodem, wszystko popijając świetna kawą zbożową. Wizytę w chacie chlebowej zakończono prezentacją o pszczołach.