Witamy na stronie Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Kornowacu

Comenius - Program Uczenie się przez całe życie

22 stycznia 2014 22:38 | Comenius - Program Uczenie się przez całe życie

Świątecznie i zdrowo.

W dniu 20 grudnia 2013 r. w naszej szkole miała miejsce degustacja potraw świątecznych, przygotowanych według przepisów z krajów partnerskich. Przepisy otrzymaliśmy w języku angielskim. Potrawy miały być zdrowe i właściwie wszystkie spełniały ten wymóg, gdyż nie miały żadnych składników sztucznych, barwników czy środków konserwujących. Partnerzy podzielili się z nami następującymi przepisami świątecznymi: pieczone prosię, krewetki, marcepan, nugat (Hiszpania), ciasteczka i słodka zupa chlebowa (Łotwa), mince pies – babeczki świąteczne na słodko z nadzieniem „mincemeat” (w jego skład dawniej wchodziło mielone mięso, stąd nazwa) i Yorkshire pudding – wcale nie deser, lecz okrągłe babeczki podawane z sosem jako danie główne (Wielka Brytania), vanocka – drożdżowy chlebek bożonarodzeniowy, karp (Czechy), szaszłyk, nadziewana papryka (Turcja), kapusta z kiełbasą i pepernoten – ciasteczka cynamonowe na Mikołaja (Holandia). Od nas partnerzy otrzymali przepisy na moczkę, cztery rodzaje ciasteczek i krokiety z kapustą i grzybami - przepisy te zostały jeszcze w końcu października przetestowane u nas podczas zajęć świetlicowych i w domach przez chętnych uczniów, więc partnerzy otrzymali opisy wykonania wraz ze zdjęciami. U nas przed świętami, również podczas zajęć świetlicowych pod opieką pań T. Szyry i K.Szyry piekliśmy holenderskie pepernoten i brytyjski Yorkshire pudding, wałkowaliśmy hiszpański nugat – musiał tydzień leżeć przed podaniem przyciśnięty ciężarkami, oraz dwa razy gotowaliśmy podobną do naszej moczki łotewską zupę chlebową – cieszyła się ogromnym powodzeniem i, tak jak moczka, za każdym razem wyszła inaczej. Karp według przepisu czeskiego nie różni się od naszego wigilijnego, więc każdy spróbował go w domu. Dania tureckie – szaszłyki i paprykę - wypróbujemy wiosną i latem. W dniu klasowych wigilii i jasełek degustacja potraw z krajów partnerskich była dodatkową atrakcją wprowadzającą wszystkich w nastrój świąt. Na podstawie przepisów otrzymanych od partnerów robimy międzynarodową książkę kucharską z daniami bożonarodzeniowymi, w której przepisy będą przetłumaczone na język polski by wszyscy, także rodzice, mogli przygotować dania samodzielnie. 

I.Knura

Przeczytano: 1065 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: